Menu
4
juni
Voga alla veneta
Mijn roeivereniging op Giudecca bestaat al meer dan 100 jaar.

Toen ik me 5  jaar geleden inschreef bij deze club, had ik geen idee van de Venetiaanse roeicultuur. Ik wilde graag wat vrije tijd doorbrengen  in  de prachtige lagune die Venetie omringt.  Het  gezelschap van authentieke  Venetiaanse roeiers  was een verrassing.

Samen met een vriendin rolde ik voor het eerst een bootje vanuit de loods  naar de hijskraan. We werden gevolgd door  twijfelachtige blikken. Met moeite kwamen we  los van de kade. Pas later werd ons uitgelegd dat je de roeispaan moet bewegen alsof je in de polenta roert……

Het aantal hoofdschuddende mannen op de kade nam gestaag toe. Na wat gepiemel  besloten we al spoedig om  terug te roeien. De beste stuurlui staan aan wal en  boden ons aan om roeiles te geven.. Sindsdien hebben we ons  toevertrouwd aan onze maestro in “voga alla veneta”, Muscoletto genaamd.

Voga alla Veneta is een unieke manier van roeien, namelijk: rechtop staand.
Men kan de sport alleen of met meerdere personen in de boot beoefenen.
De boten zijn van hout en verschillen van omvang en capaciteit.
De meest voorkomende zijn:   
- mascaretta             (max. 2 roeiers)
- sandalo of gondola  (max. 4 roeiers)
- caorlina                  (max.6 roeiers)

Men roeit met 1 roeispaan die los in de forcola ligt. Dit is de  houten roeiriem die meer weg heeft van een kunstig houtsnijwerk.De positie in de boot bepaalt je rol:De roeier voor in de boot, in prua,  geeft de maat aan en roeit,degene achterin of achterop de boot, in poppa,  moet tevens sturen met zijn roeispaan.

De roeisport wordt nog  fanatiek beoefend in Venetie. Onder de roeiers  bevinden zich ettelijke gondeliers maar ook  sport-roeiers en recreanten.

Regelmatig worden er wedstrijden georganiseerd, onderling of tegen andere Venetiaanse roeiverenigingen (elke buurt heeft er een).
Mijn geliefde bootrace is de regata al colesterolo (de cholesterol-wedstrijd):

In de boten-loods wordt een lange tafel gedekt en  luidruchtige mannen beginnen met volle overgave te koken. Het menu is  stevig en bestaat  voornamelijk uit worst en pasta. Water is uit den boze, men drinkt louter vino uit hele grote mand-flessen. Na de stevige maaltijd worden  de deelnemende duo’s door loting samengesteld  en kan de race beginnen. 

De bekendste race is de vogalonga. Deze wordt elk jaar op een zondag in mei/juni gehouden en telt rond de 2000 deelnemende roeiboten en 7600 roeiers… (inmiddels de 43e editie). Alles wat roeit mag meedoen: gondels en overige Venetiaanse roeiboten (staand), kano’s, kayaks, sloepen met een bezetting tot soms wel 20 roeiers. Er zijn geen winnaars, alleen enthousiaste deelnemers uit de hele wereld.

Na 3 kanonschoten  vertrekken we in een de vrolijke  sliert vanaf het  San Marco richting lagune. De route is  30 kilometer en het keerpunt is het eiland Burano. Hier staan hulptroepen die de verhitte deelnemers bananen en water toewerpen. Het is een prachtig schouwspel en motorboten zijn verboden. De race eindigt door Canal Grande en langs de kant worden we toegejuichd door enthousiaste supporters die er een feestje van maken aan lange eettafels met drank.

De race is in de jaren 70 begonnen als een protest tegen het toenemend aantal  motorboten die vervuiling en hoge golfslag veroorzaken (moto ondoso) in de kwetsbare lagune. Nu ook een protest tegen de grote cruiseboten die als enorme vervuilende monsters dwars door de stad varen.

En tenslotte is er in September de beroemde Regatta Storica door Canal Grande, voorafgegaan door een historische optocht van antieke opgesmukte  boten bemand door de “Venetiaanse Doge en zijn gevolg”. Tijdens de roeiwedstrijd die volgt door Canal Grande, gaan altijd dezelfde  duo’s uit Burano en Pellestrina mekaar letterlijk  te lijf. De ene keer winnen de broers uit  Burano en de andere keer de neven uit Pellestrina…

 

viva la voga...viva la laguna...viva venezia

 

Cultuur

details

Zakelijk

details

Privé

details